![]() ![]() |
![]() |
|||
Vrh koulí Hod míčkem a oštěpem Hod diskem |
Hod míčkem a oštěpem - technika a biomechanikaCharakteristikaDélka hodu míčkem, granátem a oštěpem závisí na třech hlavních faktorech: rychlost vypuštění náčiní do vzduchu, úhel odhodu náčiní a výška vypuštění. U hodu oštěpem se navíc ještě objevuje úhel, pod nímž je oštěp "položen" do vzduchu. Jedná se o úhel mezi podélnou osou oštěpu a horizontální rovinou v okamžiku odhadu. Optimální úhel odhodu se pohybuje okolo 40 °, mění se však podle povětrnostních podmínek. Techniku hodu míčkem (granátem) a oštěpem můžeme rozdělit na tyto základní fáze pohybu:
Pro důkladnější rozbor a nácvik správné techniky lze techniku rozdělit na tyto fáze:
Hod míčkem a granátem se řadí k technicky méně náročným atletickým disciplínám. Technika obou hodů se zásadně neliší. Rozdíl je pouze v držení (úchopu). Zvládnutí hodu těmito ná¬činími je nezbytným předpokladem pro úspěšný nácvik složitěj¬ší techniky hodu oštěpem. Všechny tři hody vycházejí z při¬rozeného švihu, vyžadují rychlost, výbušnou sílu a pohybovou koordinaci. Držení náčiníDržení míčku a granátu Držení míčku a granátu![]() ![]() Držení oštěpu a) původní finský způsob - palec a prostředník se opírají o konec vinutí, ukazovák je stranou pod oštěpem, částečně přiložen k prostředníku a pomáhá udržovat stabilitu polohy oštěpu v nápřahu a je i zapojen do zátahu. b) druhý způsob tzv. “klasický“ - palec i ukazovák se opírají o konec vinutí, ukazovák - nejaktivnější prst ruky se plně využívá k závěrečnému odhodovému impulsu i k rotaci. Obě tyto varianty nutí oštěpaře při nesení i v nápřahu vytáčet hřbet ruky vně. Je nutné, aby během celé předodhodové a odhodové fáze oštěpař držel oštěp pevně, avšak ne křečovitě. c) třetí, málo používaný způsob, je držení "vidličkou". Oštěp prochází mezi druhým a třetím prstem ruky. Tento způsob usnadňuje držení oštěpu ve směru rozběhu. Držení oštěpu![]()
Nesení náčiní a rozběhDále popisovaná technika se bude zabývat hodem oštěpu, ale lze ji použít i pro hod míčkem a granátem, protože technika provedení je prakticky totožná. Během dalšího popisu techniky budeme vždy vycházet z pozice cvičence házejícího pravou rukou. Nesení oštěpu Rozběh Vyměření rozběhu – 4 krokový rytmus![]() Nápřah s přechodem do odhodového postaveníPři dokroku levé nohy k nápřahové značce začíná příprava k odhodu. Během této fáze se snaží oštěpař zaujmout co nejvýhodnější odhodové postavení a stupňuje již získanou rychlost. Používá se dvoukrokový, čtyřkrokový a někdy i šestikrokový rytmus. Nápřah Předodhodový rytmus Vlastní hod"Čtvrtý krok" představuje charakteristické odhodové postavení. Po ukončení odrazu do přeskoku se levá noha co nejrychleji přemístí nad zemí do opory. Mezi tím pokračuje plynule pohyb těla vpřed přes pravou nohu. Po přechodu těla přes oporovou pravou nohu dochází k jejímu náponu a současně se protlačuje pánev kupředu. Dokrok levé nohy se uskutečňuje přes patu s okamžitým sešlápnutím chodidla na zem. Zapřením levé nohy se zajišťuje fixace levé strany oštěpařova tě¬la. Současně s tím je dokončen nápon pravé nohy. Levá paže je poohnutá před tělem pod oštěpem a uzavírá tak trup. Poloha paže s oštěpem v nápřahu zůstává v průběhu přeskoku natažená. Ruka s oštěpem zůstává asi ve výši ramen, špička oštěpu je asi ve výši tváře. Účinnost vlastního odhodu závisí na velikosti předběhnutí, a tedy i na délce dráhy zátahu. Bezprostředně po dokroku levé nohy je dokončen nápon pravé nohy v kolenním a hlezenní kloubu. Při pevném postavení levé nohy se levá strana oštěpařova těla zpomalí, tím dojde ke zrychlení pravé strany. Ukončením náponu pravé nohy dojde k vytlačení pravého boku kupředu. Trup se také dotočí do směru hodu a tím celé tělo utvoří pružný oštěpařský luk. "Luk" je opřený o pevně zapřenou levou nohu a protlačuje vpřed hruď. Pravá paže je stále tažená tělem, ohýbá se v lokti a pěst s oštěpem se pohybuje téměř po přímce, která s vodorovnou rovinou určuje úhel odhodu. Pravá noha po dokončení své práce, která silně zrychlila pohyb trupu a vedla k vytvoření luku, je tažena za tělem špičkou po zemi. Trup se pohybuje vpřed a dostává se nad levou nohu, která je stále zapřená. Pak nastane stahem břišního svalstva prudké trhnutí trupu vpřed. Přitom pravé rameno vyrazí vpřed vzhůru. Pravá paže se tak dostane do ještě většího napětí a provede vlastní švih. Loket se vytáčí pod oštěp ve směru hodu. Předloktí dokončí prudké sklopení ruky a zápěstí udělí oštěpu poslední pohybový impuls. Uvolní se velké množství energie získané během rozběhu. Část přenese oštěpař na oštěp. Část musí likvidovat brzděním, aby nepřešlápl odhodovou čáru. Levá paže během provádění celého hodu působí spíše pasivně. Až během odhodu otevírá prudkým trhnutím vlevo dolů trup. Tím pomáhá otočit a zvednout pravé rameno. Hod oštěpem![]() I.-II. první krok, III. druhý krok s nápřahem, IV.-V. třetí střižný krok, VI.-VIII. čtvrtý krok – oštěpařský luk Vypuštění a let náčiníNejdůležitějším činitelem, který ovlivňuje délku hodu, je odhodová rychlost a odhodový úhel, který činí 40 - 42°. Když je odhodový úhel příliš malý, je oštěp stržený a dráha letu je příliš plochá. Naopak při velkém odhodovém úhlu oštěp letí do velké výšky a délka hodu se tím zkrátí. Protože je oštěp poměrně dlouhé náčiní, klade mu vzduch velký odpor. Proto je nutné správně oštěp do vzduchu položit. Dále je nutné, aby úhel odhodu byl shodný s úhlem položení. Poloha oštěpu v okamžiku jeho vypuštění je tedy důležitá pro celkový výsledek hodu a nelze ji zanedbávat. Přeskok a doznění pohybuBěhem odhodu a hlavně v jeho konci dochází k mohutnému uvolnění energie získané během předchozích fází rozběhu a odhodu. K doznívání pohybu vpřed dochází pomocí přeskoku na pravou nohu. Je nutné tedy vyměřit rozběh tak, aby i při tomto doznívání pohybu oštěpař nepřeš1ápl a přitom se neokrádal na délce hodu. Optimální vzdálenost mezi místem vypuštění oštěpu a odhodovou čárou je asi 2 - 2,5 m. |
|||
![]() |